arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Lichaam

Warm en koud


Wanneer verzorg je een kwaaltje met iets warms? En wanneer met iets kouds?
Warm en koud

door Christoph Hohl

January 04, 2018


Warm

Warmte doet de bloedvaten uitzetten.

Dat is goed voor de bloeds­omloop. Een vlotte bloedcirculatie sti­muleert op zijn beurt het metabolisme. Dat helpt vooral bij gespannen spieren of chronische en stressgerelateerde pijn.

De klassieke manier om je met warmte te verzorgen is een warm bad. Je kunt de warmte ook plaatselijk “toedienen” met een verwarmd voorwerp: een warmte­kussen, waterkruik, kersenpitkussen, etc.

Koud

Bij een acute ontsteking ge­bruik je beter ijspakketten.

Doordat het ijs het zenuwstelsel afkoelt, wordt de pijn verzacht. Maar er gebeurt meer dan een verdoving. De koude vertraagt ook de bloedcirculatie en het metabolisme. Daar­door verminderen de ontstekingsreacties.

Tip

Als je chro­nische rug­pijn hebt, kan een bezoek aan de sauna wonderen doen. Het activeert je metabolisme en je lichaam kan zich zuiveren. Door­dat je je helemaal ontspant, voel je je meteen ook beter.